DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Altın ve Döviz Alanlar Dikkat! Komisyon, Vergi…..

Son Güncelleme :

26 Mayıs 2020 - 14:57

/ kez okundu.
Altın ve Döviz Alanlar Dikkat! Komisyon, Vergi…..

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle finansman bonolarında gerçek kişiler için vergi kesintisi (stopaj) oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkardı. Aynı amaçla kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı da binde 2’den yüzde 1’e artırıldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Karar’ın ekonomi yazarı Mehmet Ali Verçin de bugünkü “Döviz ve altın alana hem valör hem vergi hem de komisyon” başlıklı yazısında alınan kararı değerlendirdi.

“Hâlbuki altını veya dövizi satan kişiler, satıştan gelen, paraya bir gün sonra kavuşsalar, belki piyasadaki işlem hızı düşer ve maksada daha uygun olurdu” diyen Verçin, “Daha iyisi her iki tarafa da valör uygulamak; iyinin de iyisi hisse senedi piyasası gibi, her iki tarafa da iki gün valör uygulamak; hatta en iyisi her iki tarafa bir ay valör uygulamak…; bazen işi şakaya vurmak daha mantıklı geliyor” ifadelerini kullandı.

“Altın fiyatları Türkiye’de belirlenmiyor ve Türkiye’deki işlem hacminin dünya altın fiyatlarına etkisi çok azdır” diyen Verçin, “Döviz alım satım işlemleri artınca, döviz fiyatları artabilir fakat altın alım-satım işlemleri artsa bile; altının dövizli fiyatları yükselmez, Türkiye’de. Diyelim ki altın alım talepleri çok arttı ve arz yeterli olamıyor. Bu durumda iki yol var: Ya altın ithalatı yapılır ya da TCMB kendine ait altın stoklarından satış yapar. Her iki seçeneğin de ekonomiye gerçek bir zararı yoktur” dedi.

TCMB’nin altın yatırımcılarına satış yaptığı takdirde ithalata gerek kalmayacağını ifade eden Verçin, “İkinci bir faydası, piyasada para arzı arttığında, tıpkı döviz satışlarında olduğu gibi, bu arz fazlası para piyasalardan çekilebilir” ifadelerine yer verdi.

Verçin’in yazısının devamı şöyle:  

İstanbul Altın Borsası, bankalar, müşteri ve TCMB’nin oluşturduğu “gram altın eko-sistemi”nde, altın alım satımının ekonomiye bir zararı olmadığı gibi dolaylı pek çok faydası var. Altın talebini bir “sorun alanı” olarak gösteren bir rapor, bir analiz varsa bilmek isteriz.

Eskiden BDDK bu tip kararları mutlaka bir araştırma ve inceleme raporuna dayandırırdı; bu konuda, böyle bir rapor varsa okumak isteriz. Eğer bize gelen talimatı Kurul Kararına çevirdik, deniliyorsa; değişmemesi gereken yöntem değişmiş demektir. Cumhurbaşkanlığı kararlarının alınış sürecini kime sorsam bilmiyor, ben de.

BİN DOLAR İÇİN 10 DOLAR VERGİ 5 DOLARI KOMİSYON

Bankalar, Hazine ve Maliye bakanlığı, ihracatçılar, sanayiciler ve döviz borcunu ödemek için döviz alacak olanlar hariç diğer herkes, döviz ve altın alırsa; binde 10 BSMV ödeyecek, karar bu.

Bin dolar satın almak isteyen bir kişi “10 dolar BSMV’ni” peşin olarak ödemek zorunda. Hatırlayanlar olabilir, “zorunlu karşılıkların binde yirmi beşi” kadar bir komisyonu da, paranın yattığı banka, TCMB’ye komisyon olarak ödemek zorunda.

Yani bin dolar alanların parası, eğer bankalar TCMB’ye ödedikleri komisyonu müşterilerine yansıtırlarsa, daha birinci dakikada 985 dolara iner. Bir kilo altın için de devlete 10 gram altın BSMV vergisi olarak ödenir.

NİÇİN? 

Hükümetin anlattığı gerekçe ne olursa olsun, son iki yıldır alınan her karar, toplum nezdinde, “ekonomide bir sıkışma var” algısını körüklüyor.

Çünkü yönetim, ekonomik sorunların hakikatini çarpıtarak halka anlatıyor; birikim sahibi halk da, oluşan bu muğlaklık ortamda, tedbir olarak parasını döviz veya altında tutmak istiyor.

Hükümet bu olguyu bir “sorun alanı” olarak tanımlamak yerine; sadece sorunu çözeceğini umduğu kararları açıklayınca, tedirginlik azalmıyor.

İnsanlar kendilerine ekonomik sıkıntı yaratan “ekonomik istikrar tedbirlerine” gelecekle ilgili umutlar uğruna geçici bir süreliğine katlanabilir. Bu umutlar kararırsa vatandaş karşı tedbirler almaya başlar: Döviz ve altın kasalara çekilir, yatırım ve tüketim harcamaları ertelenir ve yeni liderler aranmaya başlanabilir

Olmuyor, olamıyor ve olamayacak algısı gelişiyor, bu hayra alamet değil.

Ya iktidar bir iç yenilenmeyi ya da “temsilde adalet yönetimde istikrar” sağlayabilecek bir sistemin kuruluşuna öncülük ederek, ülkeyi yenilemeyi denemeli.
 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER