DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Yeni yetme ticaret zihniyeti sanatı geri plana attı

Son Güncelleme :

16 Ekim 2018 - 16:43

/ kez okundu.
Yeni yetme ticaret zihniyeti sanatı geri plana attı
TEK KOCAELİ’nin bu haftaki konuğu taverna müziğinde tam 30 yılı devirmiş bir usta, değerli Taverna ustası ve Fantezi müzik sanatçısı Türkiye’nin sayılı Udi şantörlerinden Fatih Aydın…

Öncelikle Hoş geldiniz dileyerek ilk sorumu sorumu yönelmek istiyorum. Sesiniz ve yorumunuz ile 80 ‘li ve 90’ lı yıllardan bu yana ülkemizi müziğe doyurup taverna kültürümüzü ayakta tutan ender sanatçılarımızdan birisisiniz; Peki Müzikte kaç yıl oldu ?

Taverna jenerasyonu ve kültürü 70’ler den itibaren başlayıp günümüze kadar gelerek özellikle 80 ve 90’ lı yıllara damgasını vuran bir müzik dalımız. Şimdiki müzik yapan sanatçı dost ve meslektaşlarımızdan, daha ağır bir sorumluluğumuz vardı bizim jenerasyonun. Çünkü taverna denince halk müziği, Karadeniz ve yerine göre pop ve değişik aranjmanları da içinde barındıran bir mozaik.

Peki taverna kültüründe ve sektörde zamanla neler değişti ?
Şimdiki yeni nesilde Halk Müziği için türkü barlar, Karadeniz müziğini temsil eden kadırgalar, Pop ve Grek Müzikte belirli kulüpler şeklinde dağıldı. Fakat bizler taverna kültürünü tekrar yaşatmak adına Kocaeli’nden başlayarak günümüze uygun yeni bir konsept ve anlayışla özünden kopmadan tekrar canlandıracağız.

Sanat hayatını boyunca ne tür bölge ve mekanlarda kimlerle çalıştınız ne tür faaliyetleriniz oldu peki ?
Ben aslen Sakarya Hendek’li olmama rağmen küçük yaşta geldiğim Kocaeli’nde Kocaeli Fuarı’nda başlayarak değişik mekanlarda boy gösterip daha sonra 15 yıl gibi uzun bir dönem İstanbul’ da Taksim/ Beyoğlu’nda start verip daha sonra Sarıyer, Büyükdere, ve ardından müziğin zirvede olduğu dönemde temel taşlarından biri olan Tarabya da sanat camiasında sayısız sanatkar ve usta kadrolarla mesleği icra ederek bugünlere kadar gelmiş bulunuyorum.

Bu yolda kimlerle yürüyerek , yetiştiniz ve çalışmalar yaptınız?
Nur içinde yatsın Rahmetli İbrahim Erkal ,Yıldırım Caner, Ayhan Aşan, Gökhan Güney,Cengiz Kurtoğlu, Tüdanya ve büyük ustalar Yıldırım Gürses, Adnan Şenses ve Erol Büyükburç gibi döneminin en güçlü isimleri ve kadroları ile birlikte aynı sahneleri paylaşma onuruna eriştik.

Peki bu kariyerinizde bu yerlere gelmenizde katkıları olan ve yetiştiğiniz usta isimleri de idrak edersek kimler vardı hocalarınız ve ustalarınız arasında ?
Yetiştiğimiz ve konservatuar anlamında dersler alarak birikimlerinden faydalandığımız Kocaeli Belediye Konservatuarı, Karamürsel Musiki Cemiyeti ve Özel dersler aldığımız Mesam Üyesi Büyük usta Faruk Ertok, Erol Sayan, ve Tarkan, Şevval Sam ve Kayahan gibi bir çok sanatçıyı piyasaya çıkararak yetiştirmiş hocaların hocası büyük usta Mustafa Enül gibi değerli hocalarımızın geldiğimiz pozisyonlarda katkıları ve emekleri unutulamaz.

Bu başarılarınızım taçlandığı etkinlikler Türkiye ve uluslararası dönemlerde oldu mu ?
İzmir Fuarı döneminde turneler ve çeşitli etkinlikler konserler ve turnelere imza atarak, uluslararası anlamda da Azerbaycan, Gürcistan da Tiflis ve Batum başta olmak üzere Türki cumhuriyetler de de bir çok program ve turnelere imza attık.

Sektörün sıkıntılı ve zararlı gördüğünüz yanları ne oldu sizce ?
Sektörün sıkıntılı ve zararlı gördüğümüz çok yanları var tabi ki. Özellikle rahatsızlık duyduğumuz, şimdilerde Techno diye adlandırılan bilgisayar yazılımları ile simple seslerin birleşimi olan bu kolay elektronik müzik gibi yeni yetme ticaret zihniyeti sanatı geri plana atmaya kalktı. Günümüzde mükemmel bir eski kültürlere geri dönüş furyası başladı. Bizlerin aldığı sahne kültürü çok farklıydı ve büyükten küçüğe herkes tüm ustalara saygılıydık. Giyim kuşam ve hitabetimize aşırı derecede önem verirdik. Böyle bir kültürden de geldiğimiz için çok şanslıyız. Fakat yeni nesilde bu saygıyı göremiyoruz.

Sanat hayatınız içerisinde sivil toplum olarakta dernek Başkanlığı ve Faaliyetleriniz oldu bununla ilgili neler söylemek istersiniz ?
Sivil toplum faaliyetleri olarakta bir dönem KOSANDER (Kocaeli Sanatçılar Derneği) başkanlığım süresince şehrimizdeki tüm sanatçıları bir araya toplama gayreti içerisinde olduk. Fakat bazı vefasızlıklar ve gereken şehrimizdeki çevresel ve bürokratik destekleri göremediğimiz için oluşumu sonlandırarak görevimizi bitirdik. Yine de her zaman bu tür konularda, gerekli oluşumlarda desteğimizi esirgemeyeceğiz. Bugüne dek sürdürdüğümüz sanat anlayışımız ömrümüzün yettiği yere kadar büyük bir özveri ile devam edecektir.

Bize konuk olarak birikimlerinizi aktarıp bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyor, sanat hayatınızda nice başarılı uzun ömürler diliyoruz.
Asıl burada bizleri onurlandırarak kültür ve sanat anlamında bizlere yer ayırdıkları ve bizleri onurlandırdıkları için Tek Kocaeli gazetesi ailesine başta şahsım ve çalıştığım mekanlarımız adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.