
Ağrı’da 2018 yılında kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedenine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüne ilişkin yeniden görülen davada nihai karar çıktı. Mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan öz amca Yusuf Aydemir’i “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırırken, davada yargılanan diğer 6 sanık hakkında beraat kararı verdi. Kararın açıklanmasının ardından adliye koridorları ve önünde tansiyon yükseldi.
“Suçsuz Yere İçeride Yatıyorum” Savunması Kararı Değiştirmedi
Ağrı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamuoyunun yakından takip ettiği davanın dördüncü duruşması tamamlandı. Duruşma salonunda tutuklu sanık amca Yusuf Aydemir ile tutuksuz yargılanan diğer aile üyeleri Mehmet Ali Aydemir, Besim Dursun, Hatun Dursun, Yıldırım Artam ve Ayşe Artam hazır bulundu. Hayatını kaybeden minik Leyla’nın anne ve babası ise duruşmaya katılmadı.
Esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmasını yapan amca Yusuf Aydemir, suçlamaları kesin bir dille reddederek kürsüde şu ifadeleri kullandı:
“Yemin ederim Allah’a suçum günahım yok, suçsuz yere içeride yatıyorum. Ben olay günü acımdan ağladım diye bana bunu reva gördüler. Beraatimi talep ediyorum.”
Diğer sanıklar da yıllardır suçsuz yere hakim karşısına çıktıklarını beyan ederek mahkeme heyetinden beraatlerini talep etti.
Mahkeme Başkanı: “Deliller Hukuka Uygundur”
Karar için kısa bir ara vermeden önce salonu bilgilendiren Mahkeme Başkanı, davanın hassasiyetine dikkat çekerek, “Dosya kapsamındaki tüm deliller, taraf beyanları ve yargılama sürecinde toplanan unsurlar birlikte titizlikle değerlendirilmiştir. Ceza yargılamasında delillerin serbestçe değerlendirilmesi ilkesi geçerlidir ve bu dosyadaki tüm deliller hukuka uygun şekilde elde edilmiştir” açıklamasında bulundu.
Mahkemenin Verdiği Hüküm Netleşti
Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan Ağrı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, amca Yusuf Aydemir hakkında hiçbir ceza indirimine gitmeyerek en üst sınırdan ceza tayin etti. Mahkemenin hüküm özeti şu şekilde kayıtlara geçti:
-
Amca Yusuf Aydemir: “Kasten Öldürme” suçundan AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan ise 6 YIL HAPİS cezasına çarptırıldı. Sanığın tutukluluk halinin hükmen devamına karar verildi.
-
Diğer 6 Sanık: Üzerlerine atılı suçların somut ve kesin delillerle sabit olmaması nedeniyle Mehmet Ali Aydemir, Besim Dursun, Hatun Dursun, Yıldırım Artam ve Ayşe Artam’ın ayrı ayrı BERAATLERİNE hükmedildi.
Kararın okunmasıyla birlikte adliye önünde bekleyen taraflar arasında gerginlik yaşanırken, polis ekipleri güvenlik önlemlerini artırdı. Mahkeme, davanın gerekçeli kararının yasal süresi içinde yazılarak taraflara tebliğ edileceğini duyurdu.