
Tüpraş’ta Ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri masada bitmemesi nedeniyle grev yasaklı olan fabrikada sözleşme Yüksek Hakem Kurulu’na gitti. Yüksek Hakem Heyeti’nde olan sözleşme ile ilgili taraflar 3 görüşme yapmıştı. Ancak anlaşma sağlanamamıştı. İşveren ve Petrol-İş Sendikasının karşılıklı masayı terk etmesinin ardından Cuma günü fabrikayı terk etmeme eylemi yapan işçilerin uyarıları da dikkate alınmadı ve Yüksek hakem işverenin istediği sözleşmeyi onaylayarak süreci bitirdi.
İŞVERENİN İSTEDİĞİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ONAYLANDI
Yüksek Hakem Kurulu tamamen işverenin istediği toplu iş sözleşmesini onayladı ve taraflara gönderdi. Yüksek hakem sözleşmeyi 3 yıla çıkardı, 40 saat olan vardiya sistemi gündüz çalışanlar için 40 saat, vardiyalı çalışanlar için 42 saate çıkarıldı. 8 günlük mazeret izinleri olduğu gibi kaldı ama işveren onayı şartı getirildi.
ENFLASYONUN ALTINDA ZAM
özleşmede ücretlere ilk 6 ay yüzde 6, geri kalan 6 aylık dilimlerde 6 aylık gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Sosyal haklara ise 6 aylık gerçekleşen enflasyon oranında zam yapıldı. İşçi kazanılmış haklarının ellerinden alınmasına çok öfkeli olmasının yanı sıra 2018 Temmuz ve Aralık ayı arasında gerçekleşen enflasyonun yüzde 10,19 olmasına rağmen yüzde 6 oranında zam yapılması işçinin enflasyondan doğan haklarının gasp edilmesine tepki gösterdi.

