
Kocaeli’de sözleşmeli tarım modeliyle üretilen biberiyelerde hasat coşkusu başladı. Kentin kırsal bölgelerinde çiftçiler tarafından yetiştirilen aromatik bitkiler, tesislerde işlenerek kolonya, uçucu yağ, sabun ve kozmetik ürünlerine dönüştürülüyor. Tarladan toplanan ürünler, “Ormanya” markası altında hem Türkiye’nin 81 iline hem de yurt dışı pazarlarına ihraç ediliyor.
Biberiye Tarlalarında Hasat Mesaisi Başladı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Sekapark A.Ş. öncülüğünde yürütülen proje kapsamında, organik tarım ilkelerine uygun olarak yetiştirilen biberiyeler olgunlaşma sürecini tamamladı. Tarlalardan özenle toplanan bitkiler, işlenmek üzere üretim tesislerine sevk ediliyor. Proje ile kırsal üretimin çeşitlendirilmesi, çiftçilere alternatif gelir kapısı oluşturulması ve tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Tarladan Tesise Uzanan Katma Değerli Üretim Yolculuğu
Toplanan biberiyeler, doğal yapısı ve aroması korunacak şekilde kontrollü alanlarda kurutma ve işleme süreçlerinden geçiriliyor. Doğrudan ham madde olarak satılmak yerine katma değerli ürünlere dönüştürülen bitkiler, Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda kolonya, hidrosol, uçucu yağ, sabun ve kişisel bakım ürünleri haline getiriliyor.
Ormanya Markasıyla 81 İle Ve Yurt Dışına Satış
Elde edilen nihai ürünler “Ormanya” markası tesciliyle e-ticaret platformları ve Sekapark A.Ş.’nin resmi web sitesi üzerinden tüketicilere sunuluyor. Kocaeli toprağında başlayan bu üretim modeli, kırsal kalkınmayı desteklerken yerli ürünlerin uluslararası pazarlarda da yer bulmasını sağlıyor.
