Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Büşra Kaya Arslan, ‘Çocukluk Çağı Enfeksiyonlarından Korunma Yolları’ konusunda açıklamalarda bulundu.
Uzm. Dr. Büşra Kaya Arslan, “Çocukluk çağı enfeksiyonlarından korunmanın ilk yolu annelerin gebeyken aşılanmasıyla başlar. Doğumdan sonra ise çocuklarımızı aşı takvimine uygun şekilde aşılayarak korumaya devam ederiz. Aşılı her çocuk sadece kendini değil, çevresindeki diğer çocukları da korur. Aşısız çocuklar ise hem kendileri hastalığa yakalanıp daha ağır geçirirler, hem de çevrelerindeki aşısız küçük çocuklar için büyük bir risk oluştururlar” dedi.
Son yıllarda aşı reddinin artmasıyla orantılı olarak, bulaşıcı hastalık salgınlarının da arttığını belirten Uzm. Dr. Büşra Kaya Arslan, boğmaca ve kızamık hastalıklarını örnek gösterdi: “Aşılanmayan çocuklar bu tür hastalıklara karşı savunmasız kalıyor. Bu, sadece kendileri için değil, toplumun genel sağlığı için de büyük bir tehdit oluşturuyor.” açıklamasında bulundu.
Çocukların bağışıklık sisteminin, hayatın farklı evrelerinde geliştiğini belirten Uzm. Dr. Büşra Kaya Arslan, “Hayatın ilk 30 günü, 3 ay, 6 ay, 1 yaş ve 5 yaş sonrası gibi dönemlerde çocukların bağışıklık sistemleri güçlenir ve enfeksiyonlara karşı dirençleri artar” diyerek bu süreçte ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenleri vurguladı.
Çocukları toplu ortamlardan uzak tutmak, yanak ve ellerini öpmemek, evin temiz hava almasını sağlamak, tütün maruziyetini engellemek ve evin güneş görmesine özen göstermek alınacak basit ama etkili önlemler arasında yer alıyor.
Bu konuda el hijyenine dikkat çeken Uzm. Dr. Büşra Kaya Arslan, “Okula giden çocuklar hem kendileri hem de evdeki kardeşleri için bir risk kaynağıdır. El hijyeninin sağlanması, sabun ve su ile olmalıdır. Islak mendille elleri silmek, mikropların bir elden diğerine bulaşmasına neden olabilir” dedi.
Beslenmenin önemine de değinen Uzm. Dr. Büşra Kaya Arslan, “İlk 6 ay bebeğin temel besin kaynağı anne sütüdür ve sonraki aylarda da bağışıklık sistemini desteklemeye devam eder. Ek gıdalara 6. aydan itibaren başlanması, vitamin ve mineral desteği sağladığı için çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirir” dedi. Dengeli beslenme, diş fırçalama alışkanlığı kazandırma, düzenli uyku gibi faktörlerin de çocukların direncini artırmada önemli olduğunun altını çizdi.
Her şeye rağmen çocuklar hastalanırsa ne yapılmalı?
Uzm. Dr. Büşra Kaya Arslan, okul döneminde sıkça karşılaşılan enfeksiyonlar hakkında şunları söyledi: “Nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları yılda 5-6 kez görülebilir. Ancak 4 günden uzun süren ateş, nefes darlığı, beslenme sorunları gibi belirtiler varsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.” diye uyardı.
Özellikle yenidoğan bebeklerde enfeksiyon bulgularının çok dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Büşra Kaya Arslan, “Yeni doğan bir bebekte ateş ve öksürük varsa, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve en kısa sürede bir hastaneye başvurulmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.
HABER MERKEZİ