Promosyon artacak mı? Emeklilere müjde

Yayınlanma Tarihi :

Temmuz ayında uygulanan emekli maaş zammıyla birlikte emekli promosyonları özel bankalar arasındaki yarışı körükledi. Hal böyle olunca emeklilere ödenecek rakam 10 bin TL’ye dayandı.

SÜRE UZATILDI 

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Her banka kendi anlaşmasını yapacak. Hatta bir banka 30 Eylül, diğer başka banka 31 Ekim olarak süre belirlemişti. Bu sürenin değişmesi ile ilgili aslında yasal bir sınırlama aslında yok. Genel olarak emekliler ve maaş alanlar bunun değişimini yapabilir.

PROMOSYON TUTARLARI NEDEN ARTIYOR? 

Maaş promosyonuna bağlı süreler bankaların kendi insiyatifine bağlıdır. Dün Merkez Bankası’nın açıkladığı bir husus var TL mevduatlarının döviz mevduatının aşağısında olması durumunda Merkez Bankası bankalara yüzde 3 daha fazla zorunlu karşılık ayırma zorunluluğu getirdi. Şu anda merkez bankasının dolarizasyonu engellemek ve Kur korumalı mevduat (KKM) hem ticari işletmeleri hem de şahısları yönlendirmek amacıyla bankaların zorunlu karşılıklarını artırdı. Bu durum da bankalara ekstra TL mevduatı bulma iştahını getirdi.

Emeklilerin ve çalışanların maaş promosyonlarının artırılması ve maaş promosyon sürelerinin artırılması bundan kaynaklıdır. Burada bankalar TL kaynak bulma arayışındalar ki zorunlu karşılık ayırmasınlar. Onun için bankalar buna ilişkin promosyon sürelerini uzattı.

PROMOSYONLAR ARTMAYA DEVAM EDER Mİ? 

Mesela Anadolu Üniversitesi’nde 40 bin liraya varan promosyon artışı vardı. Bu promosyon artışları kişilerin maaş tutarları ile alakalıdır. Kişilerin maaşları artınca alacakları promosyon da artıyor aslında. Ancak bankaların zorunlu karşılıklarının artırılması ve gecelik faizlerin yüksek olması bankaların bu maaş promosyonu artışı yapacağı öngörülüyor. Yani bankalar daha fazla artış yapabilir.

PROMOSYON ÜCRETLERİ DAHA DA ARTAR MI? 

Evet daha da artacağını düşünüyorum. Promosyon bedellerini düşük tutan bazı bankalar emeklilerin kendilerinden gitmeye başladığınız yani maaş hesaplarını başka bankalara kaptırdığını görünce onlar da promosyon tutarlarını artırmak zorunda kaldılar. Bu emekliler açısından keyifli yarışın artarak süreceğini öngörüyoruz.”

 

KAYNAK:POSTA

YORUM YAP

Tek Kocaeli TÜM YAZILARI

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    46,4958 46,4987 % 0.05
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    52,8194 52,8285 % -0.21
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    61,3821 61,3898 % -0.02
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    57,2820 57,3068 % -0.19
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,6739 32,6840 % -0.1
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    9.751,98 9.966,80 % -0,77
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    6.094,99 6.095,90 % -0,77
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    62.754,16 0.513

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış