AKARYAKIT fiyatları hem ham petrol hem de kur etkisine karşı sınırlandırıldı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla akaryakıt ürünlerinin yurt içi rafineri çıkış tutarında, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı artışlarda ÖTV, gerçekleşen artış tutarı kadar düşürülecek. Buna göre, benzin, motorin, LPG’nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurt içi rafineri çıkış tutarlarında, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı artışlarda, bu malların tabi olduğu ÖTV, artış tutarı kadar azaltılacak. Akaryakıt ürünlerinin ithalat yoluyla temin edilmesi halinde, ÖTV de yeni düzenleme esas alınarak belirlenecek. Yurt içi rafineri çıkış fiyatı bulunmayan malların ÖTV’si, EPDK tarafından belirlenen baz fiyatlar esas alınarak tespit edilecek. Karar yayımlandığı gün yani 17 Mayıs 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak. Kurların ve uluslararası petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanacak fiyat azalışı halinde ise ÖTV tutarları, 17 Mayıs 2018 geçerli ÖTV tutarını geçmeyecek şekilde artışa tabi tutulacak. Alınan bu kararla akaryakıt fiyatları sabitlenmiş oldu.
ERTEM’DEN TWEET
Enflasyonla mücadele için akaryakıt ürünlerinde indirim yapılması gerektiğini daha önce gündeme getiren Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, attığı tweet’te, “Bu karar, enflasyon beklentilerini aşağıya çekerek, para politikası hedefleri için çok önemli bir destek olacaktır” dedi. Ertem, ÖTV düzenlemesinin bir nevi eşel-mobil sistemi olduğunu belirterek, “Bu anlamda bütçe için ek bir yükü olmayacaktır.
Nette (kur ve petrol fiyatı yükselmeleri/kur ve petrol fiyatı aşağıya gelmesi)
sıfır etkidir. Ancak petrol ve kur yükselmeleri karşısında tüketiciyi koruyacak, enflasyon beklentisini düşürecektir” dedi.
ENFLASYONU TETİKLİYOR
Benzin, motorin ve LPG’nin enflasyon sepetindeki ağırlığı yüzde 5.27. Fiyatta 50 kuruş indirim olduğunda bunun enflasyonda 0.24 karşılığı olabiliyor. Ancak karar gelecek zamlara karşı uygulanacak. Gelecek dönemde artıştan kaynaklanan enflasyon artışı sınırlanmış olacak. Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda da akaryakıta yapılan zammın etkisinin 1.5 katına ulaştığına ilişkin bir değerlendirme yapılmıştı. Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz gibi enerji ürünlerindeki fiyat veya vergi değişikliklerinin üretim maliyetleri kanalıyla enflasyon üzerinde dolaylı etkilerinin de bulunduğuna dikkat çekilen çalışmada, “Örneğin, akaryakıt fiyatlarının maliyetlere etkisi başta ulaştırma hizmetleri kanalıyla olmak üzere geniş bir sektörel yayılımla gerçekleşmekte ve enflasyon üzerindeki dolaylı etkileri doğrudan etkisinin 1.5 katına kadar ulaşabilmektedir. Herhangi bir fiyat artışının dolaylı etkileri, maliyet kanalıyla sınırlı kalmamakta; sinyal etkisi ve enflasyon beklentilerine yansıması da önemli olmaktadır” denildi.
4 AYLIK GELİR 19.7 MİLYAR TL
AKARYAKIT vergi geliri bütçede petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV kaleminde yer alıyor. Yılın ilk 4 ayında 19.7 milyar liralık gelir geldi. Geçen yıl aynı dönemde 18.3 milyar lira gelmişti. 2018’de petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV’den beklenen gelir 67.7 milyar lira. Akaryakıtta rafineri çıkış fiyatının ardından önce ÖTV sonra KDV alınıyor.